Kinderontvoering in Nederland

Op maandagavond 21 november presenteerde ik mijn roman ‘Eefkes belang’ aan de Rotary in Nuenen. Inge Frimout had me bij de uitnodiging gevraagd om ook iets te vertellen over kinderontvoeringen in het algemeen. Dus dook ik in de cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) op zoek naar wat interessante weetjes.

Interessante cijfers

De meeste mensen denken dat het vooral de vaders zijn die hun kind meenemen naar het buitenland. In hun beleving gaat het dan meestal om de oosterse landen. Dit zijn namelijk ook de zaken die je in de media te zien krijgt, denk aan het tv-programma Ontvoerd. Uit de cijfers van het Centrum IKO blijkt dat dit beeld niet klopt. In bijna 80% van de gevallen is het de moeder en in de top-5 van landen waar deze kinderen heen gaan staan alleen Europese landen, met Duitsland en België op nummer 1 en 2. Bij het centrum zijn vorig jaar 237 ontvoerde kinderen gemeld (door een van de ouders of andere familieleden), dus bijna iedere werkdag een.

Het Centrum IKO speelt een belangrijke rol bij bemiddeling in deze zaken. Nederland staat zelfs bekend om de goede cross-border mediation resultaten. Daarnaast doet de stichting ook veel aan preventie. Meer informatie vind je op de website van Centrum IKO.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.